فهرست مطالب

نشریه حقوق فناوری های نوین
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصور امینی، صادق صیادی* صفحات 1-18
    با پیشرفت تحقیقات زیست‏ پزشکی، شاهد ظهور موضوعات مستحدثه و به ‏تبع آن چالش ‏های حقوقی جدیدی هستیم که ضروری است آن‏ ها را با موازین حقوقی و فقهی بررسی کنیم. کارآزمایی بالینی نوعی پژوهش تجربی و معتبرترین نوع تحقیق برای اثبات رابطه علت و معلولی بین مداخله درمانی و درمان است. این دسته از تحقیقات دارای ابعاد فقهی و حقوقی گسترده ‏ای است. رضایت آگاهانه فرایندی است که طی آن شرکت‏ کننده یا نماینده قانونی او اطلاعات مربوط به کارآزمایی را ملاحظه و درک می ‏کند و با آن موافقت می ‏نماید. ابهام در وضعیت حقوقی رضایت ‏نامه آگاهانه فرد شرکت‏ کننده در کارآزمایی‏ های بالینی جزو چالش ‏های نیازمند توجه و دقت است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته و نحوه گردآوری اطلاعات مبتنی بر روش کتابخانه ‏ای است. یافته های تحقیق نشان می‏ دهد، با تطبیق رضایت‏ نامه‏ کارآزمایی ‏های بالینی (متفاوت با رضایت ‏نامه درمانی) با مبانی حقوقی مشخص می ‏شود که وضعیت خاص رضایت‏ نامه و شرایط و ویژگی ‏های آن به‏ گونه ‏ای است که باید در چارچوب عقود نامعین مطالعه شود. قرارداد مذکور به‏ طور عام مشمول قواعد عمومی قراردادها و به‏ طور خاص تابع سایر مقررات مرتبط با این حوزه ازجمله «راهنمای اخلاقی کارآزمایی‏ های بالینی» است. با بررسی ادله فقهی و قواعد حقوقی می ‏توان گفت اصولا انعقاد قراردادهای کارآزمایی بالینی برای آزمایش شیوه درمانی یا دارویی جدید بر تمامیت جسمی داوطلبان حتی در صورت وجود ضرر، اعم از جزیی یا شدید، تحت شرایط ویژه ‏ای جایز است؛ زیرا غالبا این قراردادها در جهت امری عقلایی و دارای مصلحت اهمی منعقد می شوند.
    کلیدواژگان: قرارداد کارآزمایی بالینی، تحقیقات زیست پزشکی، رضایت آگاهانه، تصرف در تمامیت جسمی، مشروعیت
  • سیده مریم اعتماد*، سجاد نعیم وفا صفحات 19-32
    قانون تجارت ایران (مصوب 1311) مهم‏ ترین مجموعه مدون قوانین مربوط به امور بازرگانی در ایران است که اساس حقوق تجارت ایران را تشکیل می ‏دهد. قریب به اتفاق حقوق ‏دانان ایرانی قانون مذکور را ناکافی و بیش از اندازه ناقص و مبهم می دانند. در این راستا و با پذیرش ضرورت اصلاح، لایحه تجارت سال 1391 که با این هدف تنظیم شده، در این مقاله بررسی شده است. البته، با توجه به گستردگی بحث، در این مقال، صرفا تعریف تاجر و اعمال تجاری در لایحه جدید که اساس قانون تجارت و وجه ممیزه تاجر از غیرتاجر تلقی می‏ شود مورد واکاوی قرار گرفته است. برای این منظور، ابتدا اهداف اصلی لایحه بیان شده و سپس موفقیت یا عدم ‏موفقیت در نیل به این اهداف بررسی شده است. در انتها، با عنایت به این‏ که تجارت الکترونیکی ناظر به استفاده از ارتباطات الکترونیکی در فرایند تجارت است و شیوه و وسیله ‏ای است برای انجام تجارت، ناگزیر به مفهوم متناظر در قانون تجارت الکترونیکی یعنی مفهوم «تامین‏ کننده» اشاره شده است. در بند ع از ماده 2 قانون تجارت الکترونیکی آمده است: «‏تامین ‏کننده (Supplier) عبارت از شخصی است که بنا به اهلیت تجاری، ‏صنفی یا حرفه ‏ای فعالیت می‏ کند.» پس از واکاوی در موضوع و با مقایسه ماده 1 و 2 قانون تجارت فعلی با ماده 1 لایحه، این نتیجه به ‏دست آمده است که تغییرات اساسی مدنظر دفتر مطالعات اقتصادی معاونت برنامه‏ ریزی و اقتصادی وزارت بازرگانی قابل مشاهده نیست و نمی ‏توان آن را بخشی از نقطه قوت و نوآوری‏ های این اصلاحیه برشمرد.
    کلیدواژگان: تجارت، تاجر، تامین کننده، قانون تجارت، لایحه قانون تجارت 1391، قانون تجارت الکترونیکی
  • مختار بیداروند، بابک پورقهرمانی*، جمال بیگی صفحات 33-54

    در دوران اپیدمی کرونایی، به علت افزایش هجمه کاربران به فضای سایبری و بهره مندی از آن، لزوم آموزش مولفه های سرمایه های اجتماعی رسانه ای یا سواد رسانه ای به منظور کنترل و کاهش جرایم سایبری به عنوان یکی از ملزومات اساسی برای کاربران به ویژه مخاطبان جوان دوچندان شده است. هدف اصلی از نگارش این مقاله بررسی تاثیر مولفه های سرمایه های اجتماعی رسانه ای، از منظر دانشگاهیان در کاهش جرایم و آسیب های فضای مجازی و عوامل اجتماعی  فرهنگی در بستر رسانه های نوین است. پژوهش با روش پیمایشی صورت گرفته و شیوه جمع آوری داده ها پرسش نامه است. جامعه آماری دربردارنده دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1401-1400 است که از میان آنان،250 نفر برای نمونه پژوهش از راه فرمول کوکران انتخاب شده اند.یافته های پژوهش نشان می دهد که افزایش توانایی کاربران در جامعه، بر پایه ترویج سواد مبتنی بر فرهنگ، اخلاق، عدالت و درک آگاهانه و انتقادی از ماهیت رسانه های جمعی و فنونی که از سوی تولیدکنندگان رسانه استفاده می شود، بر فرد و جامعه در جهت کاهش بزهکاری سایبری موثر واقع می شود. از یافته های پژوهش چنین برمی آید که بین درک محتوای پیام ها، آگاهی از اهداف پنهان پیام ها، گزینش آگاهانه پیام ها، تجزیه وتحلیل پیام های رسانه ای، عقلانیت و نگاه انتقادی به پیام ها به عنوان مولفه های سرمایه اجتماعی رسانه ای با کاهش آمار بزهکاری سایبری رابطه مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: مولفه های سرمایه اجتماعی رسانه ای، فناوری های نوین، پیشگیری ازجرم، کرونا
  • حانیه ذاکری نیا*، زهرا غلامپور صفحات 55-72
    یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در حقوق، «قراردادهای هوشمند» است؛ بدین ترتیب که انعقاد و اجرای قراردادها به وسیله رایانه یا ربات برنامه نویسی شده صورت می ‏پذیرد. در مرحله شکل ‏گیری قرارداد، اموری مانند زمان انعقاد عقد، موضوع قرارداد و ثمن معین، طبق محتوای اراده کاربر طرف قرارداد، بدون دخالت انسان شخصی سازی می ‏شود و قرارداد ظرفیت خوداجرایی می ‏یابد. این شیوه سرعت، هوشمندی، استفاده بهینه از فرصت های انعقاد عقد، مدیریت مطلوب تر سود و هزینه، و درنتیجه سطح رضایتمندی متعاقدین را افزایش می دهد. از طرفی قراردادهای ساخت‏ وساز همواره با چالش های اساسی در انعقاد عقد مطلوب طرفین و به‏ خصوص در اجرای قرارداد روبه‏ رو بوده اند. عوامل اقتصادی همچون افزایش قیمت مصالح ساختمانی، با لحاظ بازه طولانی اجرا، با قواعد حقوقی «لزوم ایفای تعهدات، اجرا در زمان معهود و پای بندی به ثمن قراردادی» درگیر می شود و طرفین را با تاخیر یا عدم اجرای مناسب قرارداد مواجه می‏ سازد. در مناسب ترین حالت، طرفین خواستار تعدیل قراردادی یا قضایی در مدت ساخت ‏وساز هستند؛ رسیدگی قضایی طولانی ایشان را می آزارد و از اجرای مطلوب و بهره وری از منافع آن بازمی دارد. قراردادهای هوشمند، با وصف خودالزام گری، علاوه‏‏ بر رفع مشکلات مذکور، در اعتماد متعاقدین، احراز اهلیت و صلاحیت فنی و مالی لازم، تامین متناسب مصالح ساختمانی، بیمه ساختمان و مسیولیت، پیشگیری از جرایم مرتبط با اموال و املاک، ثبت اسناد و... کارآمد عمل خواهند کرد.
    کلیدواژگان: قرارداد هوشمند، قرارداد خودالزام گر، بلاکچین (زنجیره بلوکی)، قرارداد ساخت ‏وساز، پیش ‏فروش ساختمان
  • نغمه جوادپور*، مجید غمامی صفحات 73-86

    نظام حل وفصل اختلافات سرمایه گذاری بین المللی در پرتو تحولات تاریخی راهی طولانی را پیموده است. امروزه روش داوری شیوه مرسوم حل وفصل اختلافات سرمایه گذاری به شمار می رود. داوری سرمایه گذاری با وجود مزیت های بسیار در سال های اخیر از جنبه های گوناگون ازجمله هزینه های زیاد، زمان طولانی رسیدگی ها و تقابلی بودن محل انتقاد است. در راستای یافتن راهی برای جایگزین کردن روشی که انتقادات داوری سرمایه گذاری به آن وارد نباشد، اقبال جهانی به شیوه های مسالمت آمیز که از منظر انعطاف، کارایی اقتصادی و مسالمت آمیزبودن، به نیازهای ذی نفعان (به خصوص صنعت نفت و گاز) پاسخ دهد و درعین حال واجد ضمانت اجراهای موثر نیز باشد، روزبه روز بیشتر احساس شده است. میانجیگری، با توجه به این که روشی مسالمت آمیز است که توسط فرد یا نهادی ثالث به طرفین کمک می کند که راهکار مقبولی برای اختلافات خود بیابند، ماهیتا این قابلیت را دارد که جایگزین روش های دیگر شود، به خصوص در اختلافات سرمایه گذاری نفت و گاز که ارجاع اختلافات به داوری هزینه های زیادی را به طرفین تحمیل می کند، استفاده از روش میانجیگری به طرفین اختلاف کمک می کند با صرف زمان و هزینه کمتر و با انعطاف زیاد، به روشی کاراتر اختلافات خود را حل وفصل کنند. البته باید درنظر داشت در کنار مزایای گفته شده، چالش های اجرای توافق های ناشی از روش میانجیگری، نبود مهارت ها و ساختارهای مدیریتی برای مدیریت بهینه اختلافات از طریق میانجیگری و همچنین وجود ذی نفعان متعدد در اختلافات سرمایه گذاری نفت و گا، باید مورد توجه قرار گیرد که در این مقاله بررسی شده است.

    کلیدواژگان: میانجیگری، کنوانسیون، نیویورک، کنوانسیون سنگاپور
  • امیرعباس علاءالدینی*، ایمان پوراسلامی صفحات 87-105

    فعالیت های بانکداری همواره با ریسک و احتمال بروز ناتوانی روبه رویند، زیرا ترازنامه بانک ها با بی ثباتی بالقوه دست به گریبان است. چنانچه بحران مالی در بانکی به وخامت گراید و اصلاح ساختار مالی و عملیاتی راهگشا نباشد و بانک به حالت توقف از پرداخت دیون درآید، پیامدهای جدی و زیان بار بلندمدت برای نظام بانکی، قوه قضاییه، دولت و مشتریان آن خواهد داشت. در حالتی که وضعیت توقف از سوی مراجع مسیول (ناظر بانکی یا مرجع قضایی) اعلام رسمی شود، وارد دوره تشخیص برای انتخاب روش حل وفصل بحران (بازسازی یا تصفیه) می شود که اصولا بازسازی مطلقا بر تصفیه مقدم است. مطابق رویه های معمول در کشورهای پیشرو، از اینجا بانک در وضعیت مدیریت رسمی قرار می گیرد و مرجع نظارتی یا یک نهاد قانونی خاص با برعهده گرفتن کنترل بانک تدابیر و روش های بازسازی را به اجرا می گذارد. متداول ترین سازوکارهایی که برای بازسازی به منظور حل وفصل ورشکستگی یک بانک متوقف به کار می رود عبارت است از ادغام یا تملک، معاملات خرید و تقبل، عملیات های دربرگیرنده ایجاد بانک های واسطه یا تفکیک بانک متوقف به دو بانک خوب و بانک بد. درخصوص ورشکستگی بانک های بزرگ با مفاهیم نظام مند عمده، ملی سازی موقت بانک آخرین راه حل مطرح خواهد بود.

    کلیدواژگان: حل و فصل ورشکستگی، توقف بانک، بازسازی بانک، مدیریت رسمی، روش های بازسازی
  • عباس میرشکاری*، سید محمدامین حسینی، فاطمه چاجی صفحات 105-120

    امروزه رشد فناوری های نوین در حوزه رسانه ها، به ویژه ظهور شبکه های اجتماعی، موجب شده است فرایند دریافت اطلاعات و سپس انتشار آن ها تسریع شود. یکی از موضوعات موردتوجه مردم در شبکه های اجتماعی زندگی اشخاص مشهور است. مسلما، یکی از اجزای مهم زندگی این اشخاص کودکان آن ها هستند و رسانه ها با، توجه به علاقه مردم به دانستن درباره کودکان اشخاص مشهور، می کوشند اخباری از آن ها منتشر سازند. اشخاص مشهور، به عنوان والدین این کودکان، به حریم خصوصی کودکان خویش استناد می کنند و رسانه ها نیز، به حق خویش برای بیان آزادانه اطلاعات. اینک، پرسش اصلی این است: نظر به تزاحم این دو حق، کدام یک ترجیح دارد؟ برای پاسخ به این سوال نگارندگان با روشی توصیفی تحلیلی به شناسایی چهار دیدگاه پرداخته اند. برخی حریم خصوصی و مصلحت کودک را ارجح دانسته اند و گروهی به ارزش آزادی بیان توسل جسته اند و انتشار اطلاعات اشخاص مشهور را موجب تامین منافع عمومی می دانند. گروهی دیگر نیز میان نوع شهرت یا نوع مکان تفکیک قایل اند؛ اما گروهی، در نظریه ای تحت عنوان توازن، به دنبال ارایه معیارهایی هستند که قاضی بتواند در هر پرونده با استفاده از این معیارها توازنی بین حق حریم خصوصی و آزادی بیان برقرار کند. در حقوق ایران، ضمن به رسمیت شناختن هر دو حق، درخصوص تزاحم آن دو سخن صریحی به میان نیامده است. به نظر می رسد نمی توان قاعده ثابتی در این خصوص تاسیس کرد، بلکه بسته به شرایط هر پرونده، قاضی باید بررسی کند و حقی را بر دیگری ترجیح دهد که از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: نظریه توازن، حق خلوت، حق جلوت، رسانه های نوین
  • سعیده باقری اصل* صفحات 121-132
    یکی از مسایل مهم قراردادهای الکترونیکی انصراف از این قراردادها است. سوال اساسی پژوهش پیش رو این است که با کدام روش ‏ها می ‏توان از قرارداد الکترونیکی انصراف داد؟ روش این پژوهش در یافتن پاسخ این پرسش توصیفی و تحلیلی با استناد به روش کتابخانه ‏ای و نیز استنباط از مواد قانونی است. توضیح این ‏که مواد قانون تجارت الکترونیکی ایران مصوب 1382 برای ارایه روش‏ های انصراف از قراردادهای الکترونیکی و حل ابهام موجود مبنای این پژوهش قرار گرفته و روش ‏های انصراف از قراردادهای الکترونیکی با استناد به روش تحلیل عقلانی و استنباط حقوقی ارایه شده است. بنابر نتایج پژوهش، دو روش فیزیکی و الکترونیکی در انصراف از قراردادهای الکترونیکی وجود دارد. ازآنجاکه این پژوهش هم نخستین کار علمی درباره این مسیله و هم پژوهشی کاربردی است، نتایج آن برای حقوق دانان، وکلای دادگستری، قضات دادگاه‏ ها و داوران در تفسیر مواد قانون تجارت الکترونیکی ایران درباره روش ‏های انصراف قراردادهای الکترونیکی کاربرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: قرارداد، روش انصراف قرارداد الکترونیکی، ارتباطات الکترونیکی، انصراف فیزیکی، انصراف الکترونیکی
  • محمد ستایش پور*، میثاق باقری صفحات 133-143

    با گسترش فناوری های جدید و توسعه روزافزون کشورها، معضلات جدیدی ازجمله مواد مخدر جدید به میان می آید که مهم ترین و جدیدترین آن مواد مخدر صوتی است که با سرعتی چشمگیر درحال همه گیرشدن در تمامی کشورها است. اقدامات جامعه بین المللی درخصوص مبارزه با مواد مخدر قابل ملاحظه است. این مقاله به صورت کیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام گرفته است. با گذشت زمان و گسترش صنعت، مواد مخدر جدید هم به بازار مصرف تزریق شد، ولی جنبه درمانی آن کم رنگ شده بود و بیشتر برای ایجاد سرخوشی مصرف می شد. جامعه جهانی با گسترش مواد مخدر احساس خطر کرد و با توافق کشورها و سازمان ملل دست به تنظیم کنوانسیون ها و انعقاد قراردادهای دوجانبه و چندجانبه برای واپایش مواد مخدر کرد. قاچاق مواد مخدر یکی از مهم ترین عوامل مخرب نظام اقتصادی و تهدیدی برای نظام قضایی و سیاسی، عامل اصلی جرایم داخلی و تخریب نظام بهداشت و رفاه اجتماعی کشورها به شمار می رود. مقابله با مواد مخدر صوتی مستلزم آن است که هم در تعهد اولیه و هم در تعهد ثانویه به مقابله با آن پرداخته شود و در حقوق بین الملل موضوعه نیز با توسل به قواعد موجود می توان با آن مقابله کرد که همکاری کشورها و سازمان های بین المللی به عنوان تابعان فعال حقوق بین الملل را می طلبد.

    کلیدواژگان: فناوری نوین، مخدر صوتی، حقوق بین الملل، تدوین و توسعه تدریجی حقوق بین الملل
  • سیما حاتمی، فتح الله رحیمی* صفحات 145-166
    تلاش های صورت گرفته در پزشکی و علم مهندسی بافت حاکی از آن است که تولید بافت ها و اندام های انسانی در داخل ترکیبات حاصل از سلول های انسان حیوان از طریق فنی به نام مکمل بلاستوسیست بین گونه ای امکان پذیر می شود. ایجاد کایمرا های انسان حیوان این امکان را به دنیای پزشکی می دهد که برخی ویژگی های مشترک انسان یعنی سلول های بنیادی اش را درون بدن جانداران دیگر بیازماید. مزایای متعدد ازجمله تولید اندام های انسانی در بدن حیوانات و در نهایت استفاده از آن ها در اعمال جراحی پیوند عضو از مهم ترین دستاوردهای پزشکی بازساختی است. در این مقاله، با رویکردی تحلیلی، رژیم حقوقی حاکم بر این فناوری مهم تبیین شده است. ازآنجاکه نشیه انسانی الوهیتی است و کرامت ذاتی بر بندبند سلول های زنده انسان از بدو تولد حاکم است، به نظر می رسد چالش های حقوقی حاکم بر انسان هیبریدی، که ترکیبات سلولی انسان را در خود دارد، به پاس این موهبت، یعنی وصف انسانی بودن، دارای اهمیت ویژه ای است که باید در رویکردهای پزشکی نوین و مهندسی بافت مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کایمرا، حقوق بشر، انسان هیبریدی، کرامت ذاتی، فناوری نوین
  • الهام السادات شیخ الاسلام نوری، محمد باقر پارساپور*، پژمان محمدی صفحات 167-182

    یکی از موضوعات قابل بحث در حقوق رقابت، معاملات تبعیض آمیز است. منظور از معاملات تبعیض آمیز قراردادهایی است که با وجود یکسان بودن اوضاع و احوال، در یکی از آن ها تبعیضی توجیه ناپذیر وجود دارد. این معاملات، از منظر حقوق رقابت، ضدرقابتی و ممنوع شناخته شده است. در این مقاله، نویسندگان به بررسی مبانی ممنوعیت معاملات تبعیض آمیز پرداخته اند. این مقاله نشان می دهد که مبنای ممنوعیت معاملات تبعیض آمیز در آمریکا رفاه مصرف کننده، مبارزه با انحصار و حمایت از بازار اقتصاد آزاد است. در اتحادیه اروپایی نیز مبنا حفاظت از بازار مشترک و ساختارهای رقابتی است. در ایران نیز، بر مبنای عدم جواز سوء استفاده از حق، نظم عمومی و قواعد فقهی چون قاعده لاضرر و منع اخلال در نظام، این معاملات ممنوع شده است. بنابراین، با وجود دیدگاه های اقتصادی مخالف ممنوعیت این قراردادها، همچنان علل و مبانی حقوقی محکمی وجود دارد که لازم است این معاملات با شرایط خاصی ممنوع باشد. روش تحقیق تطبیقی است و مبانی ممنوعیت این معاملات از منظر اقتصادی و حقوقی در سه نظام حقوقی آمریکا، اتحادیه اروپایی و ایران مورد مداقه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: معاملات تبعیض آمیز، قیمت گذاری تبعیض آمیز، حقوق رقابت، وضعیت مسلط
  • مهزاد صفاری نیا* صفحات 183-196
    فضای مجازی فرصتی منحصربه ‏فرد برای درک حق دسترسی به آزادی بیان و اطلاعات برای کودکان فراهم می‏کند‏. ازاین‏رو دسترسی کودک به فضای مجازی حقی انسانی است که موجب ‏می‏شود کشورهای متعهد به کنوانسیون حقوق کودک، با ایجاد محتوای دیجیتالی متناسب با سن کودکان، آنان را در راستای توانمندسازی متناسب با ظرفیت‏های تکامل ‏یافته حمایت کنند و اطمینان یابند که کودکان به طیف گسترده‏ای از اطلاعات ازجمله اطلاعات نگه‏داری‏ شده توسط ارگان‏های عمومی درباره فرهنگ، ورزش، هنر، بهداشت، امور مدنی و سیاسی دسترسی دارند‏. دسترسی به فضای مجازی و فرصت‏های برابر دیجیتالی حقوق آنان ازجمله دسترسی کودکان به اطلاعات و آزادی بیان و اندیشه، حق آموزش و سواد دیجیتالی، حقوق فرهنگی و اوقات فراغت و بازی را ایجاد می‏کند‏. کنوانسیون حقوق کودک و نظریه تفسیری شماره 25 کمیته حقوق کودک مصوب 2021، که با عنوان حقوق کودکان در فضای مجازی صادر شده است، به تعیین مفاهیم و چارچوب‏ها در این زمینه پرداخته است‏. در این اسناد، حق دسترسی و برخورداری کودک به‏ صورت مستقیم و غیرمستقیم به رسمیت شناخته شده و حمایت‏های ویژه ‏ای برای کودکان در برابر آسیب‏های فضای مجازی درنظر گرفته شده است‏. در ایران نیز قوانین و مقرراتی ازجمله سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی تصویب شده است اما هنوز حمایت‏های بیشتری برای کودکان، همگام با اسناد بین ‏المللی، ارایه نشده است.
    کلیدواژگان: کودک، فضای مجازی، حق دسترسی، فرصت‏های برابر، حمایت از کودک
|
  • Mansour Amini, Sadegh Sayyadi * Pages 1-18
    With the development of biomedical research, we are observing the emergence of new issues and, consequently, new legal challenges that it is necessary to study with legal and jurisprudential standards. A Clinical Trial is a kind of experimental research and the most valid type of research to prove the cause and effect relationship between therapeutic intervention and treatment. These types of research have wide jurisprudential and legal dimensions. Informed consent is the process by which a participant or their legal representative sees and understands information about the trial and agrees with it. Ambiguity in the legal status of the informed consent of the person participating in Clinical Trials is a challenge that requires attention and accuracy. The research method of this article is descriptive-analytical, and the method of collecting information is based on the library method. The study findings show that by comparing the consent of Clinical Trials (different from medical consent) with legal bases, it is clear that the specific status of the consent and its conditions and characteristics are such that it should be studied in the framework of indefinite contracts. The contract is generally subject to the general rules of the contract and is specifically subject to other relevant provisions in this field, including the "Ethical Guidelines for Clinical Trials". By examining the jurisprudential arguments and legal rules, it can be said that concluding Clinical Trial contracts to test a new method of treatment or medicine on the physical integrity of the volunteers is permissible even if there is minor or severe damage under particular conditions. Because often, these contracts are concluded in the direction of something rational and expedient interest
    Keywords: Clinical Trial Contract, Biomedical Research, informed consent, Possession of Physical Integrity, legitimacy
  • Seyede Maryam Etemad *, Sajad Naeem Vafa Pages 19-32
    The Commercial Code of Iran (adopted in 1932) is the most important set of laws related to commercial affairs in Iran, which forms the basis of Iranian commercial law. The vast majority of Iranian jurists consider the law inadequate, overly incomplete, and vague. In this regard, and accepting the need for amendment, we review the trade bill that has been prepared for this purpose. Given the complexity of the topic, we will only look at the definition of a trader and business practices in the new bill, which is the foundation of the Commercial Code and distinguishes the trader from the non-trader. For this purpose, we first state the main goals of the bill and then examine the success or failure of achieving these goals. Finally, since e-commerce oversees the use of electronic communications in the business process and is a means of doing business, it is inevitable to refer to the corresponding concept in e-commerce law, the concept of "supplier". After analysing the issue, we concluded that by comparing Articles 1 and 2 of the current Commercial Code with Article 1 of the bill, the fundamental changes considered by the Office of Economic Studies of the Deputy Minister of Planning and Economy are not visible, so it cannot be considered a strength listed the innovations of this amendment.
    Keywords: Business, Trader, Supplier, Commercial Code, Trade Bill, Electronic Commerce Law
  • Mokhtar Bidarvand, Babak Pourghahramani *, Jamal Beigi Pages 33-54

    During the COVID-19 epidemic, due to the increasing influx of users to cyberspace and its use, the need to teach the components of social media capital or media literacy to control and reduce cybercrime is an essential requirement for users, especially young audiences doubled. The primary purpose of writing this article is to investigate the impact of the components of social media capital from the perspective of academics in reducing crimes and harms of cyberspace and socio-cultural factors in the context of new media. The research was conducted by survey method, and the data collection method was a questionnaire. The statistical population includes students studying in the academic year 1401-1400, of whom 250 have been selected for the research sample using Cochran's formula.Findings show that increasing the ability of users in society, based on promoting literacy based on culture, ethics, justice, and conscious and critical understanding of the nature of mass media and techniques used by media producers on the individual and society to reduce cybercrime is effective. The study's findings show a direct relationship between understanding the content of messages, awareness of the hidden purposes of messages, conscious selection of messages, analysis of media messages, rationality and critical view of messages as components of social media capital with reducing cybercrime statistics.

    Keywords: Components of social media capital, New Technologies, Crime Prevention, COVID-19
  • Haniyeh Zakerinia *, Zahra Gholampour Pages 55-72
    One of the issues of artificial intelligence in law is "smart contracts", a modern way of concluding and executing contracts by a computer or a programmed robot, without human intervention, it personalizes the wills of the users -parties to the transaction-, such as the time of concluding the contract, the subject of the contract, certain price, etc., and decide to conclude the contract and execute by itself. Some factors increase the satisfaction of parties and motivate them to use this method of contracting; such as speed, intelligence, optimal use of contract opportunities, better management of profits and costs. On the other hand, construction contracts have always faced major challenges in forming and especially executing of the contract. More often, Economic conditions such as material prices rising in the period of contract execution, which leads to non-performance or long delays, and so conflict with the legal rule to fulfill obligations on time. In the most appropriate cases, the parties request contractual or judicial adjustment but the lengthy litigation annoys them. It seems that smart contracts, with their nature of self-enforcing, can operate efficiently. This contractual platform can solve the mentioned problems, promote trust between parties, qualifies the parties’ capacity and technical and financial competence, pursues the proper construction materials providing, insurance, liability, and document registry, and also prevents property-related crimes.
    Keywords: Smart Contracts, Self-enforcing contract, Block chain, Construction Contract”, Building Presale
  • Naghmeh Javadpour *, Majid Ghamami Pages 73-86

    Investor-state dispute settlement mechanism has evolved through historic changes. Nowadays, arbitration as one of the main dispute settlement mechanisms is preferred and common dispute settlement mechanism in this area. Investment arbitration with all the advantages, has been criticized from proceeding costs and long processes perspectives. Consequently, global tendency to propose and adopt more peaceful and ,flexible and efficient dispute settlement mechanisms which potentially can meet beneficiaries’ needs and endow proper enforcement feature to states and investors, has risen enormously. as a result, Mediation dispute settlement mechanism has the mentioned features, however, it should be noted that besides all its advantages and good points to parties, some challenges in this regard exist. in other words, in terms of enforcement challenges , legal bans and management challenges and pre - requisites still exists which may in turn can be considered as constraints to mediation and comprehensive study shall be carried out before adopting this method.

    Keywords: Mediation, New York, Convention
  • Amirabbas Alaedini *, Iman Poreslami Pages 87-105

    Banking activities are always facing with risk and the possibility of insolvency, and this is due to the fact that banks' balance sheets are struggling with potential instability. In the stages when a bank suffers from a financial crisis, if the reform of the financial and operational structure does not work and the bank ceases to pay its debts and this is officially announced by the responsible authorities (banking supervisor or judicial authority), it enters into the assessment period for choice of The method of resolving the bank bankruptcy (restructuring or liquidation). In principle, restructuring is absolutely prior to liquidation, according to the usual procedures in leading countries, from here the bank is in the position of formal administration and the supervisory authority or a special legal entity takes control of the bank and implements restructuring measures and methods. The most common techniques used to restructuring a insolvent bank are: merger or acquisition, purchase- and- assumption Transactions , operations involving the creation of bridge banks, or the separation of a insolvent bank into two Good-bank/bad-bank. Regarding the bankruptcy of large banks with major systemic implications; Temporary nationalization of the bank will be the last resort.

    Keywords: Resolving of Bank Bankruptcy, Insolvent Banks, Restructuring of Bank, Formal Administration, Restruction Techniques
  • Abbas Mirshakari *, Seyed MohammadAmin Hosseini, Fateme Chaji Pages 105-120

    Today, the growth of new technologies in the field of media, especially the emergence of social networks, has accelerated the process of obtaining information and then spreading it. One of the topics that people pay attention to on social networks is the life of famous people. Undoubtedly, one of the important parts of these people's lives is their children, and the media tries to publish news about them due to people's interest in knowing about the children of famous people. Famous people, as the parents of these children, have invoked their children's privacy, and the media also have the right to express information freely. Considering the conflict between these two rights, the main question is, which one is preferable? To answer this question, the authors have identified four perspectives with the help of a descriptive-analytical method. In the opinion of some, the privacy and interests of the child are preferred, and a group of people resort to the value of freedom of speech and consider disseminating information about famous people to ensure public interests. Another group differentiates between the type of fame and the type of place. Still, a group in theory called balance seeks to provide criteria that the judge can establish a balance between the right to privacy and freedom of expression in each case using these criteria. In Iranian law, while both rights are recognized, there is no explicit statement regarding the conflict between them.

    Keywords: Celebrities, Children's Privacy, balance theory, New media
  • Saeideh Bagheri Asl * Pages 121-132
    One of the critical issues of electronic contracts relates to their withdrawal. The essential question of recent research is which methods can withdraw electronic contracts. The method of this research in finding mentioned question answers that the article on Iranian E-commerce code has put the base of comparative study for presenting the withdrawal methods of electronic contracts and solving the existing ambiguity. It has acquired and presented the withdrawal methods of electronic contracts on the strength of intellectual analysis and legal inference. It has been concluded that there are two physical and electronic methods for cancelling electronic contracts. Since this research is the first scientific search in issue and practical research, its results will be used by law scholars, attorneys, judges of courts, and arbitrators in interpreting the articles of the E-commerce code regarding withdrawal methods of electronic contracts.
    Keywords: Contract, Method of Withdrawal Electronic Contracts, Electronic Communications, Physical Rescission, Electronic Rescission
  • Mohamad Setayeshpur *, Misagh Bagheri Pages 133-143

    With the spread of new technologies and the increasing development of countries, new problems are emerging, including new drugs, the most important and newest of which is sound narcotics, which is rapidly spreading in all countries. The actions of the international community in the fight against drugs are significant. This article has been done qualitatively and analytically using library resources.Findings and Conclusion With the passage of time and the expansion of the industry, new drugs were injected into the consumer market, but its therapeutic aspect had diminished and it was mostly used to create a state of euphoria. The international community felt threatened by the spread of narcotics, and with the agreement of countries and the United Nations, began to formulate conventions and conclude bilateral and multilateral agreements on drug control. Drug trafficking is one of the essential destructive factors of the economic system and a threat to the judicial and political system, the leading cause of domestic crimes and the destruction of countries' health and social welfare systems. Countering narcotics requires that it be dealt with in both primary and secondary commitments. In the same situation, the international law in question can be countered by existing rules that demand the cooperation of countries and international organisations as active subjects of international law..

    Keywords: Modern Technology, Audio Drug, International Law, Codification, Progressive Development of International Law
  • Sima Hatami, Fathollah Rahimi * Pages 145-166
    Efforts in medicine and tissue engineering have shown that the production of human tissues and organs within compounds of human-animal cells is possible through a technique called interspecific blastocyst complement. The creation of human-animal chimeras allows the medical world to test some of the common features of humans, namely their stem cells, in the bodies of other living things. Among regenerative/reconstructive medicine’s significant achievements are numerous benefits, including the production of human organs in animals and their ultimate use in organ transplant surgery. This article uses an analytical approach to explain this vital technology’s legal regime. Since human essence and soul are divine, and inherent dignity governs the bondage of living human cells from birth, the legal challenges to hybrid human which contain cellular composition, seem to be due to this gift, namely. The description of being human is of particular importance that should be considered in modern medical and tissue engineering approaches.
    Keywords: Chimera, Human rights, Hybrid human, Human dignity, new technology
  • Elham Sadat Sheikholeslam Noori, Mohammad Baqer Parsapour *, Pejman Mohammadi Pages 167-182

    One of the subjects of the argument in the competition law is discriminatory transactions; the meaning of discriminatory transactions is any contract that, even though their situation is the same, there is unjustifiable discrimination in one of them. These transactions are anti-competition, and they are prohibited actions in competition law. The authors surveyed the basics of prohibiting discriminatory transactions in this article. This article showed the basics of the prohibition of discriminatory transactions in the USA, containing: Consumer welfare, the fight against monopoly, and market support in a free market system. Also, in the European Union, the basics protect the subscriber market and competitive structures. In Iran, these transactions are prohibited based on not being allowed to abuse the right, public order, and Jurisprudential rules such as the rule of no harm and the prohibition of disrupting the system. Therefore, despite the economic viewpoints against the prohibition of these contracts, there are still solid legal reasons and grounds that it is necessary to prohibit these transactions under certain conditions. The research method is comparative, and the economic and legal grounds for banning these transactions have been examined in the three legal systems of the United States, the European Union, and Iran.

    Keywords: Discriminatory transactions, Discriminatory pricing, Competition Law, Dominant position
  • Mahzad Saffarinia * Pages 183-196
    Cyberspace provides a unique opportunity for children to understand the right to freedom of expression and information. Child access to cyberspace is, therefore, a human right, which enables countries that are party to the Convention on the Rights of the Child to create age-appropriate digital content to support children in their capacity for development and to ensure that children have access to a wide range of information, including information held by public bodies, on culture, sports, art, health, civil and political affairs‏. This article found that access to cyberspace and equal digital opportunities create their rights, including children's access to information and freedom of expression and thought, the right to digital education and literacy, cultural rights and leisure and play, and implementing the protection document‏. It was found from children and adolescents in cyberspace and other existing regulations with international documents that the Islamic Republic of Iran has not been able to provide more protection to children by international documents in cyberspace protection laws.
    Keywords: Child. Cyberspace. Access right. Equal opportunities. Child protection